Διαμονή
ανα Περιοχή
Ρέθυμνο
Αγ. Βασίλειος

Αμάρι
Μυλοπόταμος

ανα Κατηγορία
Βίλλες
Διαμερίσματα
Δωμάτια

Αναζήτηση


Υπόμνημα
Δωμάτια
Κρεβάτια
Κοντινότερη πόλη
Κοντινότερη παραλία
Κοντινότερο αεροδρόμιο
Κοντινότερο λιμάνι
Η πόλη και τα περίχωρα
  Το Ρέθυμνο είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης. Αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι η τεράστια αμμώδης παραλία, που αρχίζει από τη πόλη και καταλήγει 15 χιλιόμετρα ανατολικά της. Εκεί κάνουν το μπάνιο τους οι περισσότεροι επισκέπτες της, εξυπηρετούμενοι από τις οργανωμένες εγκαταστάσεις αλλά και τα πολλά καφέ και ταβέρνες της παραλιακής ζώνης.

Η πόλη έχει πληθυσμό περίπου 30.000 κατοίκους. Το πλέον αξιόλογο κομμάτι της είναι η παλιά πόλη όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα τα περισσότερα μνημεία και τα περισσότερα καφέ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει για τον επισκέπτη μια βόλτα στα στενά της. Τα πιο γνωστά μνημεία της είναι η ενετική Loggia, η κρήνη Rimondi, το ενετικό λιμάνι, η Μεγάλη Πόρτα, η πλατεία Παλιάς Πόλης και φυσικά το καλοδιατηρημένο ενετικό κάστρο Fortezza.

Ανατολικά του Ρέθυμνου είναι οι τουριστικές περιοχές Πλατανιάς και Μισσίρια, με πλήθος καταλυμάτων, εστιατορίων και κέντρων διασκέδασης.

Κοντά στη πόλη βρίσκονται αρκετά χωριά με αναλλοίωτο το παραδοσιακό τους χαρακτήρα. Ο Μαρουλάς, το Χρωμοναστήρι, οι Πρασσές, το Ρούσσοσπίτι, τα Μικρά Ανώγεια, του Γάλλου και το Γεράνι είναι μόνο λίγα από αυτά. Δεν πρέπει φυσικά να αφήσουμε απέχω τα μοναστήρια της Αγίας Ειρήνης και του Πέτρου και Παύλου.

Πρέβελη – Πλακιάς – Φραγκοκάστελο

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από τη απότομη υψομετρική διαφορά από το ορεινό κομμάτι με το παραθαλάσσιο, πράγμα που συμβάλλει στη καταπληκτική θέα από ψηλά, καθώς πλησιάζουμε προς τη θάλασσα. Ο Πλακιάς συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο θέρετρο, μεγάλου φυσικού κάλλους. Η παραλία του, όπως και η διπλανή παραλία της Σούδας, συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Η μονή Πρέβελη, κέντρο αντίστασης κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου Πόλεμου, μας εντυπωσιάζει με τη θέα που απλώνεται από κάτω της. Εκεί βρίσκεται και η ομώνυμη παραλία με τους φοίνικες και το ποτάμι, κάνοντάς τη σίγουρα μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες παραλίες πανελλαδικά.
Το Φραγγοκάστελο είναι δυτικότερα με ωραία παραλία που γίνεται πιο ιδιαίτερη με το κάστρο πάνω στην άμμο να δεσπόζει τη περιοχή.

  Πλακιάς Πρέβελη


Αγία Γαλήνη – Τριόπετρα – Λίγγρες

Τα παρόμοια υψομετρικά χαρακτηριστικά με τη προηγούμενη περιοχή, κάνουν εξίσου ενδιαφέρον το μέρος. Κύριος προορισμός εδώ είναι η Αγία Γαλήνη. Αξιόλογες οι παραλίες της Τριόπετρας και οι Λίγγρες, και οι δύο αμμώδεις. Το κεφαλοχώρι Σπήλι, πρωτεύουσα του τοπικού δήμου, κερδίζει επίσης το ενδιαφέρον μας, καθώς βρίσκεται πάνω στο κεντρικό δρόμο με το Ρέθυμνο. Αρκετά τουριστικά μαγαζιά, ταβέρνες, καφέ και το κεντρικό σημείο του χωριού με τις χαρακτηριστικές 'λεοντόσχημες' βρύσες, δίνουν ξεχωριστό ενδιαφέρον σε κάποια στάση μας εκεί.

  Αγ. Γαλήνη Τριόπετρα


Ανώγεια - Ζωνιανά

Για πολλούς εδώ είναι η καρδιά της Κρήτης. Η περιοχή είναι γνωστή σαν «πάνω Μυλοπόταμος». Αξιόλογο είναι το σπήλαιο Σεντόνη στα Ζωνιανά, το χωριό Ανώγεια, κτηνοτροφικό και υφαντουργικό κέντρο, το οροπέδιο Νίδα με τα παραδοσιακά «μιτάτα», και το Ιδαίο Άντρο, σπηλιά όπου γεννήθηκε ο Δίας. Τα ψηλά βουνά, μέρος του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη, χαρακτηρίζουν τη περιοχή.

  Ανώγεια


Ελεύθερνα – Μαργαρίτες – Αρκάδι

Αξιόλογα τοπία και εξαιρετικό ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιοχή αυτή. Το Αρκάδι δεσπόζει σε ένα κατάφυτο με κουκουναριές υψίπεδο. Το παραδοσιακό κέντρο κεραμικής, οι Μαργαρίτες, είναι σίγουρα μέσα στους προορισμούς μας ενώ κοντά βρίσκεται και η αξιόλογη Αρχαία Ελεύθερνα, με πολλά αρχαϊκά και ελληνιστικά ευρήματα της αρχαιολογικής ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

  Αρκάδι Ελεύθερνα  


Αμάρι – Φράγμα Ποταμών

Η πλέον «απείραχτη» περιοχή της Κρήτης. Παραδοσιακά χωριά και φυσικό κατάφυτο περιβάλλον με το φράγμα να δίνει τόνο από Ελβετία. Ένα πέρασμα από τα χωριά της περιοχής είναι επιβεβλημένο για τον επισκέπτη, ιδίως και μετά τη κατασκευή του φράγματος των Ποταμών με τη λίμνη του να δίνει ένα ξεχωριστό αέρα στη κατάφυτη περιοχή.


Αργυπούπολη – Ρούστικα – Μονοπάρι

Η περιοχή αυτή είναι γνωστή για τα πολύ ψηλά βουνά, από δω αρχίζουν τα Λευκά όρη, και τα πολλά νερά της. Το χωριό Αργυρούπολη με τα νερά της Αγίας Δύναμης, κατάφυτου φαραγγιού με πολλούς εγκαταλειμμένους νερόμυλους, αποτελεί προορισμό για όποιον θέλει να φάει σε ένα πραγματικά μαγευτικό περιβάλλον. Ανατολικότερα βρίσκεται το γραφικό χωριό Ρούστικα με το ομώνυμο μοναστήρι.
Το κάστρο Μονοπάρι, χτισμένο σε τοποθεσία που κόβει την ανάσα, μας αποζημιώνει όχι μόνο με τη τοποθεσία αλλά και με τη πανέμορφη διαδρομή.

Αργυρούπολη    


Μπαλί - Πάνορμο

Η δεύτερη «μεγάλη» τουριστική περιοχή του νομού, με το Μπαλί να έχει μια δυναμική παρουσία που τη χρωστάει στη ωραία παραλία του ενώ το Πάνορμο έχει καταφέρει να ισορροπήσει ανάμεσα στη παράδοση και τη τουριστική ανάπτυξη με επιτυχία. Γύρω από το γραφικό του λιμάνι υπάρχουν μικρά ταβερνάκια και καφέ.

    Μπαλί


Εκδηλώσεις
1. Αναγεννησιακό φεστιβάλ Ρέθυμνου. Με την εντυπωσιακή του τελετή έναρξης των εκδηλώσεων, που σχετίζονται με την εν λόγω εποχή, αποτελεί ορόσημο του καλοκαιριού για το Ρέθυμνο.
2. Η ανανεωμένη γιορτή κρασιού από το Μάιο του 2008 έχει θεματολογία το τοπικό κρασί και τα τοπικά πιστοποιημένα προϊόντα. Παράλληλα γίνονται εκδηλώσεις προβολής τοπικών χειροτεχνημάτων και όλα αυτά συνδυάζονται με μουσικές εκδηλώσεις από τη Κρητική μουσικά παράδοση. Ο χώρος διεξαγωγής είναι ο δημοτικός κήπος και ο χρόνος οι τελευταίες 10 μέρες του Μαϊου.
3. Boudalia Μαργαρίτες. Σημαντικές θεατρικές εκδηλώσεις που βασίζονται στη ζωντανή νεολαία του χωριού, μέσω της δημιουργικής ομάδας Δ.Ο.Μ.Α.
4. Καρναβάλι – Αποκριάτικες εκδηλώσεις –Καθαρή Δευτέρα. Στο τέλος του χειμώνα γιορτάζουμε τον επικείμενο ερχομό της άνοιξης με ένα τρόπο που μόνο το Ρέθυμνο γνωρίζει. Δεν είναι τυχαίο που αναγνωρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα καρναβάλια της Ελλάδας.
5. Γιορτή ρακής Γαράζο
6. Τοπικά πανηγύρια. Ρωτήστε για τα διάφορα πανηγύρια που λαμβάνουν χώρα στα χωριά μας, κυρίως τη περίοδο του καλοκαιριού και φυσικά του δεκαπενταύγουστου.

     


Μοναστήρια – Προσκυνήματα

Εκτός από το Αρκάδι και τη μονή Πρέβελη υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα προσκυνήματα
Μονή Ατάλης
Μονή Βωσάκου
Βένι – σπηλαία εκκλησία Αγίου Αντωνίου
Πατσός – επίσης σπηλαια εκκλησία Αγίου Αντωνίου
Μυριοκέφαλα – Παναγία η Αντιφωνήτρια

Μονή Βοσάκου   Παναγία Μυριοκέφαλα

email:xenzeus@otenet.gr